Han Lörzing, eerdere publicaties

Tussen 1980 en 2000 schrijft Han Lörzing een aantal publicaties over zijn vakgebied de landschapsarchitectuur en ruimtelijke ordening in Nederland. Deze boeken zijn niet meer te bestellen, maar vaak wel terug te vinden op internet en in de winkels voor tweedehands boeken.

Eerdere publicaties

The Nature of Landscape / A personal Quest

010 Publishers Rotterdam, 2001

Gericht op een internationaal publiek. Een eigenzinnig overzicht van stromingen, richtingen en ontwerpscholen, zowel in de park- en landschapsarchitectuur als in de stedenbouw en de kunst. Veel voorbeelden van over de hele wereld. Centraal in de ideevorming staat “Lorzing’s Diamond” (de “Ruit van Lörzing”). De vier segmenten van de ruit staan voor vier manieren om naar onze omgeving te kijken: de rationele, de romantische, de traditionele en de ecologische blik. De “diamond” is in vakkringen regelmatig geciteerd.

Meer informatie over The Nature of Landscape op de Engelstalige pagina.

Van Bosplan tot Floriade

Uitgeverij 010 Rotterdam, 1992

Een beschouwing over Nederlandse park- en landschapsarchitectuur van de jaren dertig (het Bosplan of Amsterdamse Bos) tot de jaren negentig (de Floriade 1992 in Zoetermeer).

Een kunstreis door Flevoland

Uitgeverij 010 Rotterdam, 1991

De Provincie Flevoland maakte al in de jaren tachtig naam met grote kunstwerken in het landschap, zoals de Aardzee, het Observatorium en de Groene Kathedraal. Bij haar vijfjarig bestaan gaf de provincie opdracht tot het maken van een overzichtsboek van de landschapskunst op haar grondgebied. Destijds het enige boek in zijn soort.

Landschapskunst – Kunstlandschap

Staatsuitgeverij ‘s-Gravenhage, 1986

In al zijn eenvoud een van de eerste overzichten op het gebied van de Land Art en omgevingskunst in Nederland. Bleef vrij onbekend, maar in kringen van liefhebbers en deskundigen gewaardeerd.

De angst voor het nieuwe landschap / Beschouwingen over landschapsontwerp en landschapsbeheer

Staatsuitgeverij ‘s-Gravenhage, 1982

Het boek ‘De angst…..’  was bescheiden van omvang en uitvoering, maar had veel invloed op het debat over landschap, natuur en ruimtelijke ordening in de jaren tachtig. Ook een succes in Vlaanderen.

Coproducties

Han Lörzing leverde de afgelopen jaren bijdragen aan verschillende boeken. De meest recente titels zijn:

De Weg van de Wederopbouw  Van Rhenen tot Arnhem, het bouwen en de tijdgeest

Uitgeverij Boekschap, 2016

Met Marlies Hummelen en 4 andere schrijvers.
Voor dit fraai verzorgde boek schreef Han Lörzing de inleiding, waarin hij de Wederopbouw achtereenvolgens beschrijft als tijdsbeeld, opgave, route, stijl en cultuurgoed.

Stadsperspectieven, Europese tradities in de stedenbouw

Uitgeverij Vantilt, 2015

Voor dit boek schreef Han Lörzing het hoofdstuk De afkeer van de rechte lijn: hoe het Engelse landschap maatstaf voor het Nederlandse stadspark werd.