Dit keer geen eigen boek. Ik zit nu eenmaal op het ogenblik “between books”. Wel heb ik mee mogen werken aan een mooi boek over kunst (meedenken, foto’s aanleveren). Het boek gaat om een vorm van kunst die op zich niet zo erg bekend is, maar waar iedereen toch wel eens kennis mee heeft gemaakt: land art. We hebben het dan over grote ingrepen in het landschap, soms door letterlijk in de aarde te graven (denk aan het Observatorium van Robert Morris bij Lelystad), soms door grote objecten in het buitengebied te plaatsen (denk aan die olifanten van Tom Claassen bij Almere).
In de Gids voor Land Art in Nederland – 50 jaar landschapskunst brengt Dré van Marrewijk 65 werken van land art uit de periode 1971-2021 bijeen, van de Wilgenborg in Blauwestad (Groningen) via Steen in Water (Maasvlakte, Rotterdam) tot het Bovenmeer in Schinveld (Zuid-Limburg). Een boek op handzaam formaat, mooi uitgevoerd. Aanleiding is het gegeven dat het eerste als “land art” aangemerkte werk vijftig jaar geleden tot stand kwam: de Broken Circle van Robert Smithson in een zandput bij Emmen. Een feest om doorheen te bladeren. Van harte aanbevolen! Uitgeverij Blauwdruk Wageningen, €27,50.
De Gids voor Land Art in Nederland was voor mij een soort herontdekking. Mijn passie voor landschapsgebonden kunst werd gewekt in hetzelfde jaar waarmee de Gids begint: 1971. Het was het jaar van de magische tentoonstelling Sonsbeek Buiten de Perken in Arnhem. Die tentoonstelling heeft mijn kijk op de relatie tussen landschap en kunst voorgoed veranderd. In de jaren tachtig heb ik veel over land art (of ook: landschapskunst) geschreven. Een groot aantal artikelen, maar ook twee boeken die op mijn website te vinden zijn. Ze zijn beide nog antiquarisch te krijgen. Landschapskunst-Kunstlandschap (1986) was een vroege poging om een overzicht voor heel Nederland te geven; het is daarmee een verre voorloper van de (veel fraaier en uitgebreider) Gids van Dré van Marrewijk. In Een Kunstreis door Flevoland (1991) beschreef ik de Flevolandse buitenkunst zoals die er op dat moment bij lag. Ook hiervoor is de nieuwe gids een noodzakelijke update!



