De Volkskrant over “Jaren van verandering”

“Nostalgische boeken over het dagelijks leven”
Wie eet er nog een boterham met tevredenheid, wie gaat er nog koelkastloos door het leven, wie wast er nog zijn condoom? Deze publicatie uit 2014 markeert een nostalgiehype, maar zonder de valse langs-het-tuinpad-van-mijn-vader romantiek.

Jaren van verandering

Nederland tussen 1945 en 2014

Uitgeverij Athenaeum 2014

Back home: de Haagse rockgroep The Golden Earrings (later: Golden Earring) is teruggekeerd op Schiphol na een tournee door de VS in 1979 (bij hoofdstuk 1956: Amerikaanse rockers brengen de populaire muziek naar Nederland) © Rob Mieremet, Anefo/Nationaal Archief, Den Haag, 1969

Een tijdreis door het Nederland van de laatste zeventig jaar

Het is onze geschiedenis door de ogen van een geïnteresseerde en verbaasde medebewoner: was dit ons land, en nog maar zo kort geleden? Het lijkt geschreven met de blik van een antropoloog die verslag uitbrengt van een heel merkwaardige stam in een ver en vreemd gebied.

Want vreemd waren die jaren, de tijden dat je in de bioscoop mocht roken, met een flinke slok op achter het stuur mocht zitten en geen idee had hoe een paprika smaakte. Waarin vrouwen niet zelfstandig hun handtekening onder een contract mochten zetten en ontslag moesten nemen als ze zwanger raakten. Waarin homo’s ‘van de verkeerde kant’ waren. Grote stukken stad werden gesloopt voor een metro of een rijtje statusgebouwen.

Veel is herkenbaar en roept vaak ontroering op: wat mooi, en raar, dat dit ons land was! En dat blijkt niet alleen uit de tekst, maar ook uit de verbazingwekkende foto’s.

In de media

Column "Spijkerbroek" door Schouten in Trouw

Rob Schouten: “Spijkerbroek”, 12 januari 2015

Trouw Jaren van Verandering 12-01-2015

Uitgelicht

Citaat:

Waar Aalberse zeer serieus werd genomen, was bij het Openbaar Ministerie. Bij herhaling werd hij voor de rechter gedaagd wegens aantasting van de zedelijkheid.
(uit hoofdstuk 1964: Ik Jan Cremer verschijnt als symbool van de seksuele bevrijding)

Citaat:

Het moet ergens in de zomer van 1992 zijn geweest, op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Voor mij uit liep een man met luide uithalen in zichzelf te praten. Mijn eerste gedachte moet voor Eindhovenaren herkenbaar zijn: ik begon te vrezen dat er een tweede dorpsgek van het type Arnol Kox, de luidruchtige straatprediker, bij was gekomen.
(uit hoofdstuk 1992: De eerste mobiele telefoons worden op straat gesignaleerd

Aksie voor gratis kresjes, demonstratie op de Dam in Amsterdam tijdens de viering van het eenjarig bestaan van Dolle Mina in 1971 (bij hoofdstuk 1976: Bloemenhove wordt bezet – een mijlpaal in de vrouwenemancipatie) © Rob Mieremet, Anefo/Nationaal Archief, Den Haag, 1971