Mijn generatie
Een ode aan de babyboomer
Uitgeverij Athenaeum, 2015

De centrale typekamer van het hoofdkantoor van de Staatsmijnen in Heerlen, 1957 (bij hoofdstuk II: Hoe onze communicatie veranderde, paragraaf: Oorlog op de typekamer) © Centraal Archief DSM, Heerlen
“Mijn generatie zag Nederland veranderen”
Schrijft Lörzing in zijn inleiding van dit boek. ‘We groeiden op in de sobere jaren vijftig, met hun nette armoede, en begrepen pas later hoe onze ouders zich door hard te werken en niet zeuren aan een verleden van crisis en oorlog hadden ontworsteld. We maakten deel uit van een nieuwe jeugdcultuur met eigen kleding, popmuziek en vrijere seks.’
Mijn generatie……..
- zag in de winter ijsbloemen aan de binnenkant van het slaapkamerraam
- luisterde onder de dekens naar Amerikaanse rock
- was de eerste die massaal een spijkerbroek aantrok
- at met de gestampte pot mee totdat we olijfolie, Franse kaas en paprika’s ontdekten
- rookte omdat dat nu eenmaal zo hoorde
- had ouders die nooit buiten de deur aten totdat ‘de Chinees’ zich in de buurt vestigde
- kocht stiekem condooms bij de kapper
- reed zonder gordel om, zat dronken achter het stuur en kwam ermee weg
- zag de eerste erectie op het witte doek
- viel in de jaren zeventig van zijn geloof
- kreeg zijn eerste computer met een pc-privéproject …
… en zag nog veel meer veranderen.
In de media

Han Lörzing te gast bij Tieneke Schouten bij Max op Radio 2 (20 november 2015) naar aanleiding van het boek Mijn Generatie.
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag (23 april 2014) kijken.
Ondersteboven – Nederland in de jaren zestig:
“‘Seks, drugs, rock-‘n-roll, het zal allemaal wel, maar voor mij zijn de jaren zestig de jaren van asfalt en beton’, zegt architect Han Lörzing in Ondersteboven. De vooruitgang riep. Er verrezen woonwijken en winkelcentra, er werden kilometers nieuwe snelwegen aangelegd. Als de planners hun zin hadden gekregen, had nu zo ongeveer elk dorp aan de A92 of de A103 gelegen. Nederland was maakbaar. Toch?”
U kunt deze nu aflevering terugzien in het archief van NPOplus

Straatbeeld in Velve-Lindenhof, Enschede, met op de voorgrond een Ford Ranchero 7th Generation (bij hoofdstuk IV: Hoe huis, stad en land veranderden, paragraaf: Van volksbuurt tot Vogelaarwijk)
Citaten uit het boek
- Er hingen heel was Afghaanse jassen aan de kapstok te stinken, in de jaren zeventig. (uit hoofdstuk IV: Hoe huis, stad en land veranderden, paragraaf: De rookfauteuil werd een pauwentroon)
- Voor de kapper was deze nevenactiviteit bepaald niet zonder risico: nog in 1962 werd in Bergen op Zoom een kapper veroordeeld wegens illegale verkoop van condooms aan minderjarigen. (uit hoofdstuk V: Hoe de maatschappij veranderde, paragraaf: Opeens was seks overal)